donderdag 6 maart 2014

Een goed uitgewerkt concept en heerlijke ongekende romantiek

New

Hij was zeker een Oscar waard, dat zal ik je zeggen. Deze romantische film speelt met een concept dat niet alleen goed is, ook is het zeer goed uitgewerkt! Naar mijn mening is dat bijzonder tegenwoordig: een goed verhaal met een fantastisch concept. Want je concept kan dan zo ontzettend gaaf zijn, zonder goede uitwerking valt zo'n film of boek altijd weer tegen.

De film speelt zich af in de nabije toekomst (of is het een parallel universum?) in een tijd van mini telefoons, oordoplaptops en spraakgeneraterende mobiels. Een eenzame schrijver van Beautiful Handwritten Letters(.com) koopt een OS, een Operating System, die geheel is aangepast aan zijn of haar gebruiker. De twee schijnen perfect op elkaar aan te sluiten en naar mate Samantha (de OS heeft haarzelf een naam toegekend, en de stem van Scarlett Johansson) meer over Theodore (Joaquin Phoenix) en gevoelens leert, hoe meer ze voor elkaar vallen. Een ongekende liefde.
De liefde is zo perfect en zo echt – inclusief seks en ruzies - dat je niet meer beseft dat Samantha geen persoon is, ook al wordt je er telkens aan herinnert.
Je stapt een wereld binnen waar je al snel op je gemak voelt, zij voelen zich dat immers ook. Het mooie is dan ook de setting: mensen die er precies zo uitzagen als twintig jaar geleden, maar ook kleding van nu. De nieuwe kunst gecombineerd met het oude. De oude gadgets gecombineerd met het nieuwe. Bovendien geven de shots zoveel subtiliteit weer, dat het niet uitmaakt dat je op dat moment naar een fladderend stof zit te kijken, het geeft precies het goede gevoel mee.

Niet alleen de romantiek en het nieuwe concept maken dit een goede film (al waren ze hier al aardig goed mee op weg) ook de subtiliteit, de groei, het nieuwe verweven met het oude geven je een heerlijk gevoel. ****½


Geen opmerkingen:

Een reactie posten