vrijdag 28 februari 2014

Slaven en fel brandende sterren

New

Regisseur Steve McQueen is geniaal. Niet alleen het verhaal is erg goed (ontleend aan het gelijknamige boek, een waargebeurd verhaal), filmisch is het zeer goed gedaan. 
Solomon Northup is een gewaardeerde violist en vrij man. Tot hij een nacht dronken wordt gevoerd en de volgende ochtend aan kettingen wakker wordt. Het feit dat hij een vrij man is, wordt er direct met stok en knuppel uitgeslagen: hij is een ontsnapte slaaf uit Georgia. Hij leert direct dat onderdanigheid loont maar dat hij niet volledig over zich heen moet laten lopen. Met deze wijsheid gaat hij van de ene naar de andere eigenaar zonder extreem veel zweepslagen te incasseren en palmt hij ze in met zijn viool.
Het is een film die niet alleen over slavernij gaat, maar ook een verhaal over overleven, werken, jaloezie, intelligentie en onrecht.

Opvallend is, is dat de “minder fel brandende sterren” de grote sterren hier verblinden. Benedict Cumberbatch en vooral Brad Pitt  laten het een beetje hangen, terwijl Chiwetel Ejiofor (Solomon) en Lupita Nyong'o (Patsey, Solomons medeslaaf) veel beter werk leveren. Sterker nog, Brad Pitt voelt nep aan. Echter doet Michael Fassbender als plantage-eigenaar Edwin Epps het wel erg goed en is de nominatie voor Actor in Supporting Roll zeker verdient. 

Maar wat deze film zo briljant maakt zijn de lange shots. De shots waarin niets gebeurt en zoveel vertellen. Chiwetel Ejiofor maakt de film steengoed, Steve McQueen maakt hem briljant en prachtig mooi.  

Een zeer goed begin van het jaar, een Oscar overwinning waard ****















Waarom Chiwetel Eijofor nu precies rennend op de poster staat, is me een beetje onduidelijk.

Now in English

Geen opmerkingen:

Een reactie posten