zondag 27 april 2014

Indonesische Maffia en Martial Arts

The Raid 2: Berandal  (The Raid 2: Retaliation)
New


Werelds beste actiefilm? Men geloofde dat bij The Raid en zal het ook geloven bij The Raid 2:Berandal. Goede actie en een held die tegen een flink stootje kan. Maar: houd je koppie erbij, het verhaal is wegens zijn land van oorsprong (Indonesië) lastig te volgen (geen goed idee om even weg te doezelen). Het grove verhaal en de actie maken echter een hoop goed.
Nadat Rama (Iko Uwais) in deel één een bende in mootjes heeft getrapt en gehakt, is hij nog niet klaar: zijn gezin loopt in gevaar, tenzij hij de bendes in Jakarta en de corruptie binnen de politie onderuit weet te halen. Hij verlaat zijn vrouw en gaat undercover de gevangenis in om vriendjes te worden met de zoon van de maffiabaas: mooiboy Uco (Arifin Putra). Hij knokt zijn weg omhoog en belandt uiteindelijk in de maffiawereld als persoonlijke bodyguard van Uco. Ondanks dat pappie Bangun (Tio Pakusodewo) Rama – undercovernaam: Yuda – niet vertrouwt, staat hij het toe en komt Yuda akelig dichtbij. Hij belandt in een spel van macht tussen corrupte politici, politie en maffia. En als dat nog niet het enige is, krijgt hij ook nog eens een oude bekende op zijn dak.

De legendarische martial arts uit The Raid: Redemption komt terug in The Raid 2: Berandal. Niet alleen kan je genieten van Iko Uwais in actie, ook Hamer Girl en The Assassin maken zijn intrede en wordt er heerlijk geknokt in de gevangenishallen.
Opvallend en erg goed aan deze film is de held die hier wordt neergezet. Amerikaans zijn we gewend, Indonesisch minder. De held is niet aller machtig, geweldig fantastisch of red het juist nog maar op het nippertje. Nee, deze held gaat tot het einde, is een goede match voor zijn tegenstander en maakt niet altijd de juiste beslissing. Het gaat puur om het gevecht.


Cinematisch heerlijk. Choreografisch prachtig. Misschien inderdaad werelds beste actiefilm: ****½



Geen opmerkingen:

Een reactie posten