donderdag 6 november 2014

De Tweede Wereldoorlog met een flinke dosis Hollywood

New

Eén tank, vier doorgewinterde soldaten en één groentje. Fury is geen zoete koek.

Schommelend, onder de modder en alleen komt de tank – met Fury op haar kanon – het kamp binnen gereden. In haar cabine huist ze vijf soldaten, waarvan één zijn hoofd heeft verloren, afgeblazen door de SS’ers. De Amerikanen zijn doorgedrongen tot ver in Duitsland en leggen (zonder het te weten) de laatste hand aan de Tweede Wereldoorlog. De mannen in Fury zijn hun boordschutter verloren en worden in het kamp opgezadeld met een typgraag groentje. Maar bevel is bevel en vervolgen hun stoet met vier andere tanks. Norman Ellison (Logan Lerman) moet flink een lesje worden geleerd: “Ideals are peaceful, history is voilent”! Don ‘Wardaddy’ Collier (Brad Pitt) neemt hem onder zijn hoede, maar dat betekent niet dat hij hem afschermt van de oorlog. Wardaddy laat hem alles ervaren wat bij de oorlog komt kijken, en dit is niet alleen de vijand doden.

Na The Longest Day en Saving Private Ryan wordt er in weer eens een sterk en nieuw Tweede Wereldoorlogsverhaal vertelt. Nog niet eerder hadden we het leven gezien van vier mannen die hun leven in de handen (wielen) van een tank legden (pluspunt: de tank is vaak geen replica, maar het echte exemplaar!). Helaas is dit Hollywood en zit er af en toe een flinke dosis glamour overheen. Een rauwe film, met af en toe wat mooie beelden van broederschap worden afgewisseld met slechte keuzes in de regie. De film wordt besmeurt met onrealistische beelden van de doden. Bovendien is het oorlog! Er staan honderden Duitsers om je heen, je hebt geen tijd om te huilen om je verlies! Ten aanval!

We volgen de tank onder aanval van (schijnbaar) laserwapens dieper en dieper Duitsland binnen. Soldaten worden doodgeschoten, tanks worden vernietigd, lijken worden onder de wielen vermorzeld en Brad Pitts haar blijft de hele tijd perfect in model.
Ook zijn er genoeg positieve punten te benoemen: vooral Shia LaBeouf (Boyd ‘Bible’ Swan) zet een erg goede prestatie neer en trekt ons verder de oorlog in. Brad Pitt is een goede leider en Logan Lerman een goed watje. Veel shots zijn erg goed geschoten, waardoor je het idee hebt écht in die oorlog te zitten.

2014’s beste film tot nu toe als ze Hollywoods glamour laag achterwege hadden gehouden. ***½


Geen opmerkingen:

Een reactie posten