zondag 5 oktober 2014

Fantastisch, spannend en psychotisch. "What are you thinking, Amy?"

New

“I picture opening her skull, unspooling her brain and sifting through it[… ] What are you thinking Amy?” Waar denk je aan, Amy? Is je man een ontvoerder? Een verkrachter? Een moordenaar?

Nick Dunne komt op zijn vijfde jubileum thuis naar een woonkamer die op z’n kop staat, een keuken met bloedspetters en een verdwenen vrouw. Waar is Amy?
Nick weet niet hoe hij zich moet gedragen. Is hij stiekem blij dat ze weg is? Hij is akelig vriendelijk en afstandelijk in deze tijden van angst. En welke rol speelt de speurtocht die Amy elk jubileum uitstippelt? Is Nick wel zo onschuldig?

Dit is een verhaal waar je het liefst zo min mogelijk van te voren over wil weten. Want hoe minder je weet, hoe fantastischer, spannender en psychotischer het wordt. In deze thriller word je bij de hand genomen en geleid door een psychologisch spel van een mislukt huwelijk. Op elk moment vraag je je af wat er nu gaat gebeuren. Op elk moment vraag je je af wat de volgende stap is.
We nemen een duik in het verre van perfecte huwelijk van Amy en Nick Dunne (Rosamund Pike, Ben Affleck) en de rol van Nick’s relatie met zijn tweelingzus Margo (Carrie Coon). Langzaam, maar op een goed tempo leren we Nick’s ware aard, Amy’s waarheid en Margo’s onschuld(?) kennen. “What are you thinking, Amy?”

De muziek (Trent Reznor) vult het verhaal fantastisch goed aan en geeft je nog eens een extra beklemmend gevoel. Wat moet ik nu van je denken, Nick? Naast dit verhaal is het ook een aanval op de media. In deze film zie je erg goed wat de invloed van de media is, hoe ze hun klauwen in een verhaal kunnen zetten en alles verdraaien tot ze een sappig verhaal hebben, waarin Nick het absolute monster is.
Het enige minpuntje aan deze productie van topper David Fincher (Se7en, Fight Club) is, is dat Rosamund Pike’s voice over af en toe niet erg fijn is om naar te luisteren.

Vooral Rosamund Pike heeft haar rol erg goed neergezet, maar ook zeker Ben Affleck doet het erg goed. Complimenten ook naar Tyler Perry en vooral Neil Patrick Harris, die een erg bizarre rol heeft maar die uitermate goed uitvoert.

Een fantastisch – en een tikkeltje absurd – verhaal met een paar erg goede plottwists. Absoluut geen doorsnee thriller (complimenten aan de schrijver van zowel het boek als de screenplay: Gillian Flynn). Eén van de beste films van 2014 tot nu toe. ****½


Geen opmerkingen:

Een reactie posten