zondag 12 oktober 2014

Geheimen, onderliggende plotten, en gedaantewisselingen

Film lesson

Twin Peaks: Fire Walk With Me is geen film voor kijkers die duidelijkheid willen in de eerste zit en is zeker geen film voor kijkers die onbekend zijn met de serie.

Laura Palmer (Sherl Lee) is een jonge vrouw die jongleert met geheimen. Niet alleen heeft ze meerdere vriendjes en een drugsprobleempje, ook kampt ze met een schimmig verleden en een angstaanjagend heden. Regelmatig komt er een man Laura’s nachtmerries bezoeken en lijken deze tot leven te komen. ‘A man from another place’ die in haar visioenen voorkomt, sprekend met een rare tong, laat haar raadsels zien en vertelt vreemde verhalen om haar doem te voorspellen. Zelfs in haar eigen huis lijkt ze niet meer veilig, bang voor haar huiveringwekkende vader (Leland Palmer door Ray Wise).

Zonder de serie van de prequel, is dit een haast onbegrijpelijke film. De mensen waarmee Laura in contact komt, zijn soms vluchtig en daardoor in de ogen van een onbekende lukraak en misschien wel overbodig. Voor de bekende kijker is dit echter een logische ontmoeting, of in ieder geval lijkt het niet zomaar te zijn. David Lynch (regisseur en schrijver) heeft hier dan vast ook een uitgedachte plot voor, die bij veel mensen aan hun voorbij gaan.
Vooral de montage heeft een grote rol in deze film. Beelden worden bij elkaar gebracht die oorspronkelijk niet bij elkaar horen en geven daardoor mooie associaties op. Daarnaast wordt hierdoor de sfeer erg goed bepaald waardoor je een extra huiveringwekkend gevoel krijgt. Zelfs vijfentwintig jaar later krijg je nog een rilling over je rug, erg knap voor een gedateerde film.
Na een tweede keer (en wellicht een derde, vierde, enzovoort keer) worden alle onderliggende gedachtes waarschijnlijk allemaal wat duidelijker. Voor nu blijft het een raadsel.

Een must-see voor alle Twin Peaks fans: deze mysterieuze film is absoluut een goede.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten