vrijdag 12 september 2014

Sin City. Corruptie en levens gevaarlijke hoeren

Sin City
Film lesson

Sin City. Een stad vol gevaren waar hoeren hun eigen veiligheid in handen hebben en de helft van de stad corrupt is. We volgen drie verhalen: de eerlijke politieagent die onterecht in de gevangenis komt, het monster dat wraak wil en de detective die zijn vriendinnetje probeert te beschermen.

Roark Junior (Nick Stahl) is zoon van een machtig man en lijkt alles te kunnen wat hij wil. Politie-officier John Hartigan (Bruce Willis) probeert deze seriemoordenaar en pedofiel te stoppen om te voorkomen dat hij de 11-jarige Nancy Callahan verkracht en vermoord. Hij wordt echter verraden door zijn partner en wordt voor dood achtergelaten in de haven van Sin City.

Marv (Mickey Rourke) is een keiharde kerel waar men niet graag naar kijkt. Na een zeldzaam liefdespartij met (achteraf blijkende) een hoer, wordt de goddelijke Goldie vermoord en de vingers wijzen allemaal naar Marv. Hij lag immers naast haar in bed toen ze haar laatste adem uitblies. Goldie was echter alles voor Marv en hij zal alles doen om haar te wreken. Ook al leidt dit naar de gevaarlijkste huurmoordenaar in Sin City, eentje die meer dan alleen moord.

Als Dwight (Clive Owen) ziet dat zijn vriendin wordt bedreigt door haar ex-vriendin, zet hij de achtervolging in. Jackie Boy (Benicio del Toro) heeft echter al andere plannen en zet koers naar Old Town, het gebied waar de hoeren het voor het zeggen hebben en ze met een politie een verstandhouding hebben: wij laten jullie hoeren met rust, zolang er maar niets gebeurd met onze mannen. De hoeren kunnen prima voor zichzelf zorgen: als Jackie Boy de jonge hoer Becky bedreigt, wachten ze niet tot hij de daad heeft gepleegd en steken hem met vaardigheid neer. Maar dit was nog maar het begin: de strijd om het hoofd van Jackie Boy is begonnen.

Als laatste keren we terug naar John Hartigan. Senator Roark Senior (Powers Boothe) lapt hem na de schietpartij op (inclusief zijn falende hart) om hem voor de rest van zijn leven in de cel te gooien. Niemand, zelfs de politie niet, komt aan zijn zoon, laat staan hem misvormen. Jaren gaan er voorbij en het enige contact dat hij heeft is met de kleine Nancy die hij heeft gered. Jarenlang schrijft ze hem brieven waarbij ze discreet haar naam en plaats verborgen houdt, immers is er niemand die aan Roak Junior ontsnapt. Samen met Nancy (Jessica Alba), die nu volwassen is en een liefde heeft ontwikkelt voor haar redder, gaan ze achter Roark Junior aan, maar worden ze achtervolgt en belaagd door een gele man.

De opdeling in drie verhalen maakt het kijken van deze film ietswat irritant en oppervlakkig. Gelukkig maakt het laatste verhaal dit goed: alles wordt samengebracht in de bar Kadie’s, waar elk verhaal deels in lijkt af te spelen. Het zwart-wit dat is overgebracht uit de strip is karakteristiek van deze film en vooral de kleuren geeft mooi de symboliek en nadruk weer die regisseur Robert Rodriguez en Frank Miller (tevens de striptekenaar) naar voren willen brengen. Het dialoog is fantastisch om naar te luisteren en geeft een extra twist aan deze strip-vertaling. Fantastische rollen van... van iedereen! Bruce Willis, Mickey Rourke, Powers Boothe, Jessica Alba, Rosario Dawson, Nick Stahl en zelfs kleine Makenzie Vega doen het allemaal top.

Fantastisch nieuwe vorm van film: ****


Geen opmerkingen:

Een reactie posten