woensdag 4 december 2013

Cijfers

Dossier Agorafobie, met het oog op Theatrofobie

Volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid heeft zo'n 1,1 miljoen mensen in ons land een angststoornis. Dit is bijna 7% van de Nederlandse bevolking. Aan agorafobie lijden totaal zo'n 40.000 mensen, waarvan driekwart van het vrouwelijk geslacht komt. Dit totaal is toch weer 2,5%. Vrijwel alle angststoornissen komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, maar wel onder alle leeftijdsgroepen. Toch valt de leeftijdsgroep van 25 tot 44 jaar op: hier ontstaan de meeste stoornissen.
Opvallend is ook het verschil met Europa en Amerika. In Nederland ligt het aantal mensen met agorafobie in het jaar 2007 bij de 0,4%. Amerika verdubbelt dit zelfde getal (0,3% met ernstige symptomen). Europa doet er nog een schepje bovenop: 2% van de bevolking werd gediagnosticeerd met agorafobie in 2007.

Meer dan 95% die worden behandeld is daarnaast ook nog gediagnosticeerd met paniekstoornis. 'Dit kan een verergerende factor zijn voor de angststoornis', beweert de University of Britisch Columbia Psycology Clinic. 'Hoe langer mensen leven met paniekstoornis, hoe waarschijnlijker het wordt dat ze symptomen van agorafobie vertonen.' Ongeveer de een derde die paniekstoornis hebben ontwikkelen agorafobie.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten