woensdag 4 december 2013

Ethymologie en indeling in het DSM

Dossier Agorafobie, met het oog op Theatrofobie

Agorafobie komt van de Griekse woord 'agora' wat markt, vergaderplaats of stadsplein betekent. Het woord “pleinvrees” is echter geen goede benaming voor deze angst. Hiermee wordt bedoelt dat de persoon bang is voor open ruimtes, dit is echter te beperkt. Agorafobie is in werkelijkheid de angst om een vertrouwde en veilige ruimte te verlaten. 
The Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorders (DSM), het Amerikaanse handboek voor diagnoses en statistiek van psychische aandoeningen, deelt de psychische stoornissen in, in groepen en subgroepen. In DSM-IV werd agorafobie ingedeeld in een subgroep van paniekstoornissen wegens de angst voor paniekaanvallen. Echter is in deel vijf van dit boek is agorafobie als een op zelf staande angststoornis.
Theatrofobie wordt beschouwt als een “ruimtelijke angst” en valt in het DSM onder “paniek stoornis met agorafobie”. 'Theatro', wederom een Grieks woord, staat voor theater maar deze angst wordt vaak breder uitgestrekt tot ook bioscopen en schouwburgen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten